Waarom kattengedragstherapie?

Ongewenst gedrag van uw kat kan verschillende oorzaken hebben. Oorzaken kunnen zijn; verandering van gezinssamenstelling, trauma of gebrek aan aandacht. De kunst is om te achterhalen welke motivatie(s) de kat heeft om het probleemgedrag uit te voeren. Als we dit weten, kunnen we het ook oplossen. Zelfs wanneer we juist niet veel weten over de achtergrond van de kat.

Soms lopen de ergernissen over het gedrag van de kat dermate hoog op, dat er frustratie tussen de eigenaren ontstaat. Dit is niet gek, maar juist menselijk en normaal. Gelukkig kan ik jullie hierbij helpen!

Voorbeelden probleemgedrag

Alles wat de eigenaar als probleem ervaart, ís een probleem. Ook als uw probleem hier niet bij staat, kunnen we dit tóch samen oplossen. 

Werkwijze

De eerste stap naar verbetering wordt gezet, proficiat! U stapt de figuurlijke drempel over en dat is soms moeilijk, maar hartstikke goed!

U kan uw hulpvraag voorleggen per email, het invullen van het contactformulier op de webiste, of u belt/whatsappt Anneke. 

Nadat u de hulpvraag hebt gesteld en het probleem kort heeft uitgelegd, zal Anneke aangeven welk consult het beste aansluit om het probleem (of meerdere) te verhelpen. Zo komt u niet voor verrassingen te staan en zijn de kosten vooraf helder en duidelijk.

Na akkoord op het voorstel, wordt er een datum geprikt voor het huisbezoek. Tevens krijgt u een digitale vragenlijst toegestuurd, welke uzelf of met uw gezin invult over het probleemgedrag van uw kat. Deze dient ter voorbereiding van het bezoek aan huis.

Hierna volgt een bezoek door Anneke  bij u thuis. Dit duurt gemiddeld 1,5  uur voor een Gedragsconsult of 2,5 uur voor een Plusconsult. Tijdens dit bezoek wordt het gedrag van de kat(ten) geobserveerd en worden er meer vragen gesteld omtrent het probleemgedrag. 

Tevens krijgt u ook uitleg van gedrag, zodat u leert te zien hoe de kat zich voelt of waaraan u bepaald gedrag kan herkennen. Dit probeert Anneke altijd met hulp van de eigen kat te doen in de thuissituatie. Inzicht in feitelijk kattengedrag en dat goed kunnen benoemen, zorgt voor een spoedige en succesvolle samenwerking.

U ontvangt bruikbare tips waarmee u direct aan de slag kunt. 

U ontvangt binnen een week na het bezoek een uitgewerkt verslag per email. Deze rapportage is uitsluitend samengesteld op uw situatie en omvat de diagnose, gedragsanalyse en behandelplan. Op deze manier krijgt u inzicht in het probleemgedrag en gaat u begrijpen waarom de kat doet wat hij/zij doet. Er worden verschillende adviezen gegeven , inclusief uitleg waarom het een positief effect geeft op de situatie.

Een korte verslaglegging wordt naar uw dierenarts gestuurd ter informatie.

Ten slotte zal Miauw u en uw kat(ten) 3 maanden op afstand begeleiden. Dit noemen we de ‘Nazorg van het traject’.  Een probleem is niet binnen een paar weken opgelost. Daarom is de nazorg een belangrijk onderdeel. We houden contact over de vorderingen en eventuele knelpunten. Samen overleggen en bekijken we of er alternatieven zijn. Gedurende deze tijd staat Anneke op de achtergrond standby voor hulp en zogenaamde sturing.

ZONDER POESPAS, SAMEN LOSSEN WE HET OP!

Tarieven 2022

Heeft uw kat(ten) geen problemen, maar wilt u inzicht in een situatie of advies voor een katvriendelijke inrichting, dan sluit een observatieconsult hierop aan. Met een bezoek aan huis is altijd een betere inschatting te maken, dan een advies op afstand. Anneke zal u dan ook direct van tips voorzien.

Over het algemeen zijn de meeste gedragsproblemen met een Gedragsconsult op te lossen. Dit geldt dan voor 1 probleem in principe. Denk bijvoorbeeld aan binnen plassen, bijten/uithalen naar de eigenaar of stress-gerelateerd gedrag.

Wilt u meerdere problemen tegelijk aanpakken en/of dat de gehele situatie bekeken wordt met meerdere katten in hetzelfde huishouden, dan is dat uiteraard ook mogelijk. Dit noemen we een plusconsult. Het huisbezoek neemt dan extra tijd in beslag en ook wordt de rapportage een stuk uitgebreider.

Leg uw hulpvraag vrijblijvend voor door op de button ‘contact opnemen’ te klikken. Anneke zal u voorzien van een passend voorstel op uw situatie.

Observatieconsult

Eenmalig advies voor inzicht en preventie
129
 • Huisbezoek 1-2 uur
 • Direct bruikbare tips & tricks
 • Geen verslag
 • Geen nazorg

Gedragsconsult

Bij een enkel gedragsprobleem
209
 • Huisbezoek 1,5 uur
 • Direct bruikbare tips & tricks
 • Gedragsanalyse en diagnose
 • Rapportage met behandelplan
 • Verslaglegging dierenarts
 • 3 maanden nazorg

Plusconsult

Bij meerdere gedragsproblemen en/of complexere situaties
309
 • Huisbezoek 2,5 uur
 • Direct bruikbare tips & tricks
 • Gedragsanalyse en diagnose(s)
 • Uitgebreide rapportage
 • Behandelplan met handouts
 • Verslaglegging dierenarts
 • 3 maanden nazorg

Keurmerk vergoeding door dierverzekering

Wanneer uw kat verzekerd is kan gedragstherapie, geheel of gedeeltelijk, vergoed worden. Dit is afhankelijk van de afgesloten polis. Anneke is geaccrediteerd door de SPPD. (Stichting Platform Professionele Diergedragsdeskundigen) Dit keurmerk wordt jaarlijks getoetst om zowel kwantiteit als kwaliteit te controleren en te waarborgen. Indien van toepassing, dient u zelf voorafgaand navraag te doen bij uw verzekering over de hoogte van vergoeding.

Wat is de kans op succes ?

Gedragstherapie werkt heel goed, maar voldoet soms niet voor 100% aan het verwachtingspatroon van de eigenaar. Of dit patroon realistisch is of niet, wordt altijd bekeken en besproken. 

Samen proberen we er het maximale uit te halen en zullen we altijd kijken naar een passende, acceptabele en/of leefbare situatie. 

Welke punten bepalen de slagingskans van gedragstherapie: 

Natuurlijk bepaalt dit al de helft van de kans op slagen. Zoek een gedragstherapeut met voldoende ervaring en deskundigheid. 

Sommige eigenaren wachten liever eventjes af voordat ze gedragstherapie inschakelen. Dat is helemaal niet erg, maar hoe langer er gewacht wordt, des te moeilijker wordt het om gedrag om te buigen. Het is niet per definitie onmogelijk, maar wel een stukje ingewikkelder. We spreken hier niet over een verschil in weken, maar juist maanden of zelfs jaren.

Ieder mens is anders, leeft op een eigen manier in een eigen woonruimte. Daarom is het zo belangrijk dat we samen kijken naar gepaste adviezen in jouw unieke situatie. Overal is een mouw aan te passen, is onze optiek. Maar natuurlijk heeft iedere eigenaar ook voorkeuren of wensen. Daar proberen we zoveel mogelijk rekening mee te houden. Soms moeten er (tijdelijke) concessies gedaan worden, maar dan moet de eigenaar daar wel voor open staan.

Anneke maakt een heldere en duidelijke rapportage met uitleg en adviezen. Hierbij staat ook vermeld waarom het belangrijk is om een advies op te volgen. Dat is noodzakelijk voor inzicht in gedrag. Alles wordt samen besproken en afgestemd. Helaas komt het voor dat de motivatie bij de eigenaar verdwijnt of dat het traject onderschat wordt.

Na het bezoek en het maken van de rapportage zijn we er nog lang niet. Dan beginnen we in feite pas. De nazorg-begeleiding duurt niet voor niets 3 maanden…