5 signalen dat jouw kat dol op je is!

Elke katteneigenaar zegt doorgaans dat de eigen kat dol op hem/haar is. Maar is dat werkelijk zo? Met huisbezoeken prik ik vaak door deze illusie heen en dat hoort niemand graag. Waar ik in eerste instantie weerstand krijg, volgt op den duur begrip zodra ze zien hoe de kat zich voelt. Katten geven dat aan middels houding en/of signalen of ze iets leuk vinden of niet. Zodra hier inzicht is, merken we ook verandering in gedrag. Katten worden aanhankelijker naar de eigenaar, omdat ze eindelijk begrepen worden! Is jouw kat werkelijk dol op jou?

5 signalen van wederzijdse vreugde

1. Vriendelijk begroeten na afwezigheid

Je kent het wel. Bij thuiskomst van het werk of zelfs wanneer je even naar de winkel bent geweest, staat de kat je blij op te wachten. Dit is niet vanzelfsprekend. Katten slapen tussen de 14-18 uur per etmaal, dus het kan goed dat het middagdutje samenvalt met jou terugkeer van de supermarkt. T贸ch wordt een kat wakker indien je thuis komt. Er zijn katten die zefls het autogeluid van hun baasje kunnen onderscheiden van alle andere automobielen op straat. Merk je al bij het waarnemen van kleine details, (zoals auto, deurklink, voetstappen) opwinding bij je kat? Dan is deze razend enthousiast dat je er weer bent!

Indien de kat daarna naar je toe loopt met de staart in de lucht is dit een vriendelijke houding. Loopt de kat echter naar jou toe met de staart omhoog 茅n een krul bovenin, dan kun je er vanuit gaan dat je als leuk gezelschap wordt gezien.

2. Sociaal gedrag, zoals wassen en slapen

Katten zijn solitaire dieren, maar ze zijn niet alleen maar op zichzelf gesteld. Dit is wel altijd voor waarheid aangenomen, omdat de oorspronkelijke wilde kat op zichzelf leeft. Onze huiskatten hebben daar verandering in gebracht en kunnen inmiddels ook in groepsverband leven. Ze laten zelfs kenmerken zien die horen bij sociaal groepsgedrag.

Katten zijn erg schoon en hygi毛nisch, dat blijkt uit het feit dat ze dagelijks gemiddeld 3 uur bezig zijn met zichzelf te verzorgen. Dit wassen, zoals wij dat noemen, wordt ook bij soortgenoten gedaan waarmee ze goed overweg kunnen. En katten vertonen het ook naar mensen! Katten laten sociaal (gewenst) gedrag alleen zien aan andere katten, dieren of mensen als ze hier een goed gevoel bij hebben.

Sociaal gewenst gedrag is ook samen slapen. En dan bedoel ik niet op meters afstand, maar kort op elkaar of het liefste tegen elkaar aan. Slaapt jouw kat ook tegen jou aan en zelfs ’s nachts dicht bij je? Dan kun je er vanuit gaan dat ook dit sociaal gewenst gedrag is. De conclusie is dat de kat dit zelf opzoekt en fijn vindt.

3. Spinnen/snorren bij het aaien

Hopelijk herkent iedere katteneigenaar dit en heeft het zelf mogen ervaren. Een kat die heerlijk spint of snort terwijl je hem aait. Spinnen of snorren is hetzelfde overigens, maar de ene noemt het spinnen en de andere snorren 馃槈 .

Waarom doet een kat dit en wat betekent het? Laten we bij het begin beginnen om dit uit te leggen. Kittens en moederpoezen spinnen naar elkaar. Er wordt aangenomen dat dit de enige vorm van communicatie is tussen hen, aangezien kittens doof en blind geboren worden. Door middel van spinnen worden er trillingen waargenomen van kittens bij de moeder en vice versa. Men denkt dat het ’trappelen’ er enigszins mee te maken heeft, omdat dit tegelijk wordt vertoond en te maken heeft met de melkproductie. Op latere leeftijd zie je sommige katten dit nog steeds doen. trappelen op dekens, kussens en spinnen tegelijkertijd. We mogen geloven dat ze dit doen uit tevredenheid. Vroeger tevreden dat ze melk kregen van moederpoes en nadien tevreden met aandacht van de eigenaar.

Maar er is een kanttekening en dat is in uitzonderlijke situaties. Katten spinnen/snorren ook als ze zwaargewond bij de dierenarts op de behandeltafel liggen. Denk hierbij na een aanrijding op straat als voorbeeld, waarbij en kat inwendig letsel heeft opgelopen. Waarom zul je denken… Katten kunnen zichzelf kalmeren door te snorren. Bloeddruk daalt, hartslag ook. Eigenlijk alles wat je lichaam doet in complete rust, maar ook wat nodig is in een acute noodsituatie om bloedverlies te beperken bijvoorbeeld. Er is wetenschappelijk aangetoond dat dit snorren 贸贸k op ons mensen positief werkt. Onze bloeddruk zakt en de hartslag daalt bij het aaien van een spinnende kat en het voelen van die trillingen.

Dus aai erop los, het is bewezen effectief voor de gezondheid!!

4. Buik showen en soms zelfs laten aaien

Dit is iets wat je bekend voorkomt 贸f juist het tegenovergestelde! Ik krijg vaak vragen waarom de kat de eigenaar pakt en bijt. Als ik dan vraag om de situatie te schetsen, gaat het ongeveer zo; “De kat komt naar mij toe en vraagt om aandacht. Gaat vervolgens voor mijn neus , met zijn rug op de grond liggen en wil geaaid worden. Zodra ik dat doe, wordt ik gepakt en gebeten!” Klinkt dit bekend?

Het showen van de buik, het openlijk blootstellen aan gevaar, is een teken van vertrouwen. De buik is tenslotte ontzettend kwetsbaar. 脡茅n goede uithaal met een scherpe nagel en alle ingewanden liggen eruit. Dus als een kat zijn buik laat zien, is dit een uiting van vertrouwen. Wij doen er dan eigenlijk een schepje bovenop door dat delicate deel eens goed te benadrukken…. ahum. (even lekker aaien op dat blote buikje!) De meeste katten zijn het 眉berhaupt niet gewend om op de buik geaaid te worden, laat staan op zo’n gevoelig moment.

Mag jij jouw kat daarentegen wel rustig aaien op de buik als deze voor je op de grond ligt, dan is het toppunt van vertrouwen.

5. Het bekende ‘Kopjes’ geven

Daar is ie weer! Kopjes geven, geur afzetten. Dat is feitelijk wat het betekent. Met kopjes geven zegt een kat niet dat ie jou pers茅 leuk vindt. Hij eigent je toe aan subjecten wat hij bij zijn territorium vindt passen. Dus of dat jij dat nu bent of de stoel, tafel, boodschappentas…. dat maakt niet uit. Dit doet een kat met geuren die worden afgezet middels de mondhoeken. Feromonen noemen we dat. Elke kat heeft unieke feromonen en andere katten ruiken deze ook. Voor mensen zijn deze (gelukkig) niet waarneembaar. Ik hou het even kort, maar wil je hier meer over lezen, klik dan HIER om naar een andere blog te gaan.

Het afzetten van geur wil ook zeggen dat de kat het op prijs stelt dat jij bij zijn bezittingen hoort. En zeker als die kopjes meermaals gegeven worden, mag je er toch wel vanuit gaan dat de kat je leuk vindt!

En zo zijn er nog meer subtiele signalen die katten geven als ze jou leuk vinden. De ene kat is de andere niet en ze hebben ook andere behoeftes. Of een kat het fijn vindt om geaaid te worden of gezelschap op prijs stelt, ligt deels in het karakter en deels in de opvoeding of socialisatieperiode ten grondslag. Wil je het zeker goed doen voor jouw kat, overweeg dan eens om mee te doen aan een workshop kattengedrag. Dan krijg je inzicht en bruikbare tips voor thuis om elkaar beter te begrijpen.

Meer lezen?