Beste kattenbak volgens de consumentenbond 2022

En hier zien we direct waar wij als katteneigenaar de fout ingaan. Of beter gezegd waar de berichtgeving de fout ingaat. Katten hebben geen portemonnee of pinpas en kunnen hun eigen producten niet kopen. Maar wie is er eigenlijk de consument, wij of de kat? Consumentenbond noemen we misschien beter klantenbond of kattenbond...

Consument = koper of gebruiker ?

Eigenaar is de klant en kat is consument

Het fundamentele verschil tussen klant en consument is dat de klant het product koopt en een consument het product gebruikt of gebruikt. Dat betekent dat de kat de consument is en niet de eigenaar die het product koopt.

Eisen die de klant stelt

“Volgens onze test is gebleken dat de ….-kattenbak het beste naar voren komt dankzij vele functionaliteiten en vormgeving.” Bedrijven weten dondersgoed wie de kattenbak uitkiest en dat zijn de eigenaren. Met slogans en woorden die een eigenaar graag WIL horen, pakken ze iedere klant in. Handige hulpmiddelen, stank tegenhouden met een geurfilter of zelfs een mooie beschutte plek bieden. Dit zijn de ideale woorden die een eigenaar wil horen. Want niemand wil last hebben van die vieze kattenbak.

Eisen die de kat stelt

De kat stelt stiekem best wat eisen aan een goed toilet en dat is niet vreemd. Dat doen wijzelf immers ook. Katten willen zo onder andere lekker kunnen draaien en graven en daarom moet de kattenbak groot genoeg zijn. De perfecte maat kun je bepalen door de kat op te meten van kop tot staartaanzet. Deze afstand is de minimale breedte van de kattenbak en moet minimaal 1,5x de lengte zijn. Voorbeeld; meet je 40cm, dan dien je een kattenbak aan te bieden die op zijn minst 40x60cm groot is. (spoiler –> 85% van de kattenbakken zijn te klein!! )
Daarnaast willen katten over het algemeen juist overzicht tijdens het plassen en poepen. En niet zogenaamd beschut zitten, dat maken wij mensen ervan. Deels omdat wij dat ervaren en spiegelen op onze huisdieren. Dus zonder deksel/kap graag zeggen de meeste katten. En dus ook geen ombouw van steigerhout of weggestopt in een dressoir.

Ik ben heerlijk groot en bij mij heb je al het overzicht om tijdens het plassen rustig de omgeving te checken. Tevens zorg ik ook nog eens voor een zachte ondergrond onder je voetjes.

Groetjes, de mat bij de voordeur.

Best geteste kattenbakvulling

Volgens de klant (eigenaar/mens)

Met stip op 1 staan hier de houtkorrels. Ongeacht welk merk, als het maar goed urine absorbeert en af te voeren is in de GFT-kliko. Dat scheelt namelijk een hoop restafval en is dus een stuk voordeliger in de portemonnee. Daarbij nog een groot voordeel dat het niet blijft plakken onder de kattenpootjes en dus blijft het huis ook mooi schoon.
Hygiëne-korrels doen het goed op een tweede plek, daar alle urine geabsorbeerd wordt. Zo heb je als eigenaar weinig stankoverlast en hoef je de vulling maar 1x in de week volledig te verschonen.
Derde plek is voor de vulling met een vleugje parfum. Wel zo fris als een kat zijn behoefte onder graaft.

Volgens de kat (consument)

Zand en alles wat hier op lijkt heeft de voorkeur voor onze kat. Gewoon zand in de kattenbak doen is een optie, maar deze zal je elke dag moeten verversen. Je kan urine er niet uithalen jammer genoeg. Daarom zijn er veel soorten vulling op de markt gebracht om dit na te bootsen. Maar de laatste jaren wordt er steeds meer geproduceerd wat de klant graag wil en wordt er nauwelijks aandacht besteedt aan de eisen van de consument.
Zorg voor een vulling die zoveel mogelijk lijkt op zand qua structuur. Klei, grit, zaagsel kan allemaal. Kijk met name naar een fijne structuur en geen korrel die eerder lijkt op koeienbrok.
Het moet klontvormend zijn, zodat urine er makkelijk uitgeschept kan worden. Op deze manier haal je de urine er elke dag letterlijk uit.
Vulling zonder geurtoevoeging stelt een kat op prijs. Katten ruiken ontzettend goed en scherp en de parfum die toegevoegd wordt, is voor hen verschrikkelijk! Ook dat wordt voor de klant gedaan om ze over te halen tot aanschaf van een product. “Lekker fris”

Overige belangrijke zaken

Wat stelt een kat nog meer als eis aan de kattenbak

Zet de kattenbak op een rustige plaats in huis. En niet in de bijkeuken naast een (centrifugerende) wasmachine of droger. Zorg dat de kattenbak 24/7 toegankelijk is, houd dus rekening met gesloten deuren in huis.
Een kat wil graag een ‘eigen bak’ hebben en een reserve bak. Daarom is de regel dat je het aantal katten plus 1 doet. Voor 1 kat dien je minimaal 2 bakken te plaatsen en bij 4 katten minimaal 5 kattenbakken.
Een schone kattenbak is fijn en prettig. Daarom is het raadzaam om dagelijks drollen en urine-klontjes uit de bak te scheppen. Maandelijks de bak even uitspoelen met heet water en biotex is in het geval van klontvormende vulling voldoende.


Zolang de kat de kattenbak gebruikt, gaat het naar onze mening goed en is er ‘niets aan de hand’.

Een kat is super hygiënisch en zal het bevuilen van zijn territorium zo lang mogelijk uitstellen. Ze geven signalen van ongenoegen af om duidelijk te maken dat de kattenbak niet naar wens is.

Meer lezen?