Waarom kattengedragstherapie?

Ongewenst gedrag van uw kat kan verschillende oorzaken hebben. Oorzaken kunnen zijn; verandering van gezinssamenstelling, trauma of gebrek aan aandacht. De kunst is om te achterhalen welke motivatie(s) de kat heeft om het probleemgedrag uit te voeren. Als we dit weten, kunnen we het ook oplossen. Zelfs wanneer we juist niet veel weten over de achtergrond van de kat.

Soms lopen de ergernissen over het gedrag van de kat dermate hoog op, dat er frustratie tussen de eigenaren ontstaat. Dit is niet gek, maar juist menselijk en normaal. Gelukkig kan ik jullie hierbij helpen!

Tarieven

Wilt u professionele hulp ter preventie van problemen? Denk hierbij aan de komst van een kind of nieuwe kat in huis. Of speelt er momenteel een gedragsprobleem, welke u opgelost wilt zien?

Leg uw hulpvraag voor bij Anneke en zij kijkt samen met u welk consult het beste past bij uw persoonlijk situatie en hulpvraag.

Observatieconsult

Eenmalig advies voor inzicht en preventie
179
  • Huisbezoek 1-2 uur
  • Direct bruikbare tips & tricks
  • Geen verslag
  • Geen nazorg

Gedragsconsult

Oplossen van gedragsproblemen
309
  • Huisbezoek 2,5 uur
  • Direct bruikbare tips & tricks
  • Gedragsanalyse en adviezen
  • 2 maanden nazorg
  • Optioneel: Verslaglegging dierenarts

Werkwijze

De eerste stap naar verbetering wordt gezet, proficiat! U stapt de figuurlijke drempel over en dat is soms moeilijk, maar hartstikke goed!

U kan uw hulpvraag voorleggen per email, het invullen van het contactformulier op de webiste, of u belt/whatsappt Anneke. 

Nadat u de hulpvraag hebt gesteld en het probleem kort heeft uitgelegd, zal Anneke aangeven welk consult het beste aansluit om het probleem (of meerdere) te verhelpen. Zo komt u niet voor verrassingen te staan en zijn de kosten vooraf helder en duidelijk.

Na akkoord op het voorstel, wordt er een datum geprikt voor het huisbezoek. Tevens krijgt u een digitale vragenlijst toegestuurd, welke uzelf of met uw gezin invult over het probleemgedrag van uw kat. Deze dient ter voorbereiding van het bezoek aan huis.

Hierna volgt een bezoek door Anneke  bij u thuis. Tijdens dit bezoek krijgt u uitleg van het kattengedrag, zodat u leert te zien hoe de kat zich voelt of waaraan u bepaald gedrag kan herkennen. Dit probeert Anneke altijd met hulp van de eigen kat te doen in de thuissituatie. Inzicht in feitelijk kattengedrag en dat goed kunnen benoemen, zorgt voor een spoedige en succesvolle samenwerking.

U ontvangt bruikbare tips waarmee u direct aan de slag kunt. 

Tijdens het huisbezoek wordt duidelijk welk probleemgedrag uw kat(ten) laat zien. Alle relevante informatie wordt gedeeld, zodat het voor een eigenaar begrijpelijk is waarom de kat doet wat hij doet. 

U krijgt adviezen welke u op kan volgen. Er volgt geen uitgebreide rapportage, dus het is noodzaak om zelf even op te schrijven welke adviezen hier gegeven worden.

optioneel: Een korte verslaglegging wordt naar uw dierenarts gestuurd ter informatie.

Ten slotte is Anneke ná het huisbezoek nog 2 maanden standby – op de achtergrond- aanwezig.  Dit noemen we de ‘Nazorg van het traject’.  Een probleem is niet binnen een paar weken opgelost. Daarom is de nazorg een belangrijk onderdeel. 

Mocht er iets niet lukken of komt uw knelpunten tegen, dan bent u vrij om dit terug te koppelen. Samen overleggen en bekijken we of er alternatieven zijn. 

ZONDER POESPAS, SAMEN LOSSEN WE HET OP!

Voorbeelden probleemgedrag

Alles wat de eigenaar als probleem ervaart, ís een probleem. Ook als uw probleem hier niet bij staat, kunnen we dit tóch samen oplossen. 

Keurmerk vergoeding door dierverzekering

Wanneer uw kat verzekerd is kan gedragstherapie, geheel of gedeeltelijk, vergoed worden. Dit is afhankelijk van de afgesloten polis. Anneke is geaccrediteerd door de SPPD. (Stichting Platform Professionele Diergedragsdeskundigen) Dit keurmerk wordt jaarlijks getoetst om zowel kwantiteit als kwaliteit te controleren en te waarborgen. Indien van toepassing, dient u zelf voorafgaand navraag te doen bij uw verzekering over de hoogte van vergoeding.

Wat is de kans op succes ?

Gedragstherapie werkt heel goed, maar voldoet soms niet voor 100% aan het verwachtingspatroon van de eigenaar. Of dit patroon realistisch is of niet, wordt altijd bekeken en besproken. 

Samen proberen we er het maximale uit te halen en zullen we altijd kijken naar een passende, acceptabele en/of leefbare situatie. 

Welke punten bepalen de slagingskans van gedragstherapie: 

Natuurlijk bepaalt dit al de helft van de kans op slagen. Zoek een gedragstherapeut met voldoende ervaring en deskundigheid. 

Sommige eigenaren wachten liever eventjes af voordat ze gedragstherapie inschakelen. Dat is helemaal niet erg, maar hoe langer er gewacht wordt, des te moeilijker wordt het om gedrag om te buigen. Het is niet per definitie onmogelijk, maar wel een stukje ingewikkelder. We spreken hier niet over een verschil in weken, maar juist maanden of zelfs jaren.

Ieder mens is anders, leeft op een eigen manier in een eigen woonruimte. Daarom is het zo belangrijk dat we samen kijken naar gepaste adviezen in jouw unieke situatie. Overal is een mouw aan te passen, is onze optiek. Maar natuurlijk heeft iedere eigenaar ook voorkeuren of wensen. Daar proberen we zoveel mogelijk rekening mee te houden. Soms moeten er (tijdelijke) concessies gedaan worden, maar dan moet de eigenaar daar wel voor open staan.

Anneke maakt een heldere en duidelijke rapportage met uitleg en adviezen. Hierbij staat ook vermeld waarom het belangrijk is om een advies op te volgen. Dat is noodzakelijk voor inzicht in gedrag. Alles wordt samen besproken en afgestemd. Helaas komt het voor dat de motivatie bij de eigenaar verdwijnt of dat het traject onderschat wordt.

Na het bezoek en het maken van de rapportage zijn we er nog lang niet. Dan beginnen we in feite pas. De nazorg-begeleiding duurt niet voor niets 3 maanden…