De kat heeft geen pijn, want hij/zij eet en drinkt gewoon…

Is deze conclusie juist of onjuist?

Helaas zie ik vaak op verschillende media-kanalen voorbijkomen dat mensen hulp vragen aan anderen. Op zich niets verkeerds, maar wel jammer dat er vergeten wordt hoe een kat pijn laat zien. Als de kat dit überhaupt laat zien. Mocht je iets eigenaardigs merken, ga dan altijd eerst naar de dierenarts. Beter zeker weten dat jouw geliefde huisdier geen pijn of ander lichamelijk ongemak heeft, alvorens advies vragen via internet.

Wat zijn indicatoren dat een kat pijn heeft of juist niet? Kun je zeggen dat als een kat ‘gewoon’ eet en drinkt, dan géén pijn kan hebben? Beetje kort door de bocht naar mijn mening. Als wij blaasontsteking hebben of een gebroken arm, eten en drinken wij dan ook plots niet meer…?  Wij hebben daarentegen het geluk om uit te kunnen spreken wat we voelen, waar we ongemak hebben en actie ondernemen.

Daarom moeten wij als eigenaar ook goed beseffen dat een kat dit laatste niet of moeilijk kan. Wij zijn verantwoordelijk voor het welzijn van onze huisdieren en dus horen wij ons er ook naar te gedragen.


Katten zijn van nature dieren die niet snel laten zien dat ze ziek of zwak zijn. Zodoende voor ons des te verstandiger om direct in te grijpen als je het vermoeden hebt dat je kat zich niet lekker voelt.

Belangrijke gedragingen die katten laten zien als er mogelijk pijn meespeelt;

  • Plotseling plassen naast de kattenbak (vaak het gevolg van blaasgruis-/ontsteking)
  • Niet meer eten of veel minder
  • Weinig tot niet drinken of juist heel veel!
  • Afzonderen in huis naar rustige plaatsen, bijvoorbeeld de zolder.
  • Aanraking vermijden.
  • Veelvuldig overgeven

En zo zijn er nog veel meer gedragingen te bedenken en op te noemen.


De allerbelangrijkste vind ik persoonlijk dat een kat met blaasproblemen naast de bak gaat plassen. (Deze komt jammer genoeg ook veelal voor in de praktijk) Dat is namelijk een ergernis voor elke eigenaar. Urine is vies en je kan het niet negeren. In plaats van een kat op een gegeven moment af te staan of te herplaatsen, ga eens na wat er feitelijk aan de hand is!

Wist je dat ongeveer 60% van de problemen bij plotselinge onzindelijkheid een medische oorzaak heeft?


GA EERST NAAR DE DIERENARTS VOOR EEN URINETEST EN SCHAKEL EEN GEDIPLOMEERD GEDRAGSTHERAPEUT IN!!

Kat op kattenbak

Meer lezen?