Hittegolf! Drinkt mijn kat genoeg?

Als je dorst hebt, drink je toch? Deze vraag zul je vast ja-knikkend beantwoorden, maar voor katten geldt dat niet. Zij moeten gestimuleerd worden om te drinken, zowel in de zomer als in de winter. Maar waarom?

Verse prooi versus droge brok

Katten in de natuur vangen prooien en eten deze vaak volledig op. Naast vlees zit hier ook veel vocht in. Bij knaagdieren, muizen en ratten is dit percentage tussen de 60-70% van het totale gewicht. Denk maar aan je eigen lichaam, dat bestaat ook voor 60% uit vocht ongeveer. Dus in de natuur krijgen katten voldoende vocht binnen. Zodoende hebben katten vrijwel geen gevoel van dorst en dus ook geen drang om te drinken.

Tegenwoordig krijgen de meeste huiskatten een droge, geperste brok. Hier is het vocht juist uitgehaald om het een mooi brokje te laten vormen. Daarom moeten wij ervoor zorgen dat een kat genoeg drinkt. Om op die manier het tekort aan vochtopname aan te vullen. Het is niet voor niets dat er op een zak brok expres bijgeschreven staat dat je elke dag vers water bij moet geven… Maar hoe doe je dat? Daarom hier enkele tips. Zeker met het warme weer en de hittegolf in aantocht, is dit artikel geen overbodige luxe om eens goed door te nemen.


Hoe laat ik de kat meer drinken?

Gebruik meerdere bakjes om water aan te bieden en ververs deze elke dag. Als het heel warm is, liefst meerdere keren per dag verversen. Om dit aantrekkelijk te maken en te houden voor je kat(ten), moet je deze uit de buurt houden van het brok en de kattenbak. Katten zijn hygiënisch en vinden het niet fijn als alle benodigdheden bij elkaar staan. Probeer minstens twee meter uit elkaar te houden. Als de kat meerdere kamers in huis mag betreden, zet dan op elke kamer minstens 1 bakje water neer. Daarnaast zijn de bakjes die wij elke dag gebruiken vaak te klein/smal voor een kat. De snorharen zitten tegen de rand van de bak aan en dat kan irriteren. Probeer daarom een grotere bak, zodat de kat hier met gemak uit kan drinken. (of bijvoorbeeld een diep bord) Dit is tevens aan de raden om het voer aan te bieden. Ook hier is het aangenamer als de snorharen niet dubbel zitten.

Sommige katten krijgen standaard natvoer (blikje, zakje, etc), andere misschien niet. In natvoer zit ook vocht en daarom is dat ideaal tijdens warme periodes. Geef de kat extra natvoer en zorg er op die manier voor dat ze al extra vocht binnen krijgen.

Drinkfontein

drinkfontein

Katten houden van stromend water, denk maar aan de keukenkraan. De regenpijp of misschien zelfs de douche. Ook dit is makkelijk te verklaren. Katten zijn ontzettend slimme beesten, maar dat wisten wij natuurlijk al 😉 Het instinct vertelt ze dat, stromend water altijd beter is dan stilstaand water. In stilstaand water vormen bacteriën en algen. Stromend water bevat daarentegen veel meer zuurstof en door de stroming hebben ongenode gasten minder kans om zich vast te klampen. Daarom houden katten van stromend water! Dit kunnen wij zelf nabootsen, namelijk met een drinkfontein.

Waterplantje

FB_20150525_21_14_33_Saved_Picture

Daarnaast kan een waterplantje soms ook een uitkomst bieden. Dit geeft een natuurlijke indruk aan het water. Leg dit in het bakje water en voila, klaar is je verrijking! Een plantje kun je bij de dierenspeciaalzaak halen, normaliter wordt dit in een vissenkom gebruikt. (Alleen rekening mee houden dat het plantje voor koud water bedoeld is en niet voor tropische, verwarmde aquaria.)

Speelbad

Als het echt warm is, kun je een grotere bak water nemen en hier een speel-bad van maken. Als katten op een speelse manier met hun pootjes in het water komen, likken ze het vocht nadien ook op. Een goede manier is om gebruik te maken van een ‘Robofish’. Dit is een speelgoedvisje, wat beweegt zodra het in het water ligt. Voor katten de ideale oplossing met warm weer!

KLIK hier voor video van spelenderwijs meer drinken!


Opsomming van mogelijkheden tot aanbieden van drinkwater:

– Gebruik meerdere bakjes vers water en liefst wat grotere maten
– Verdeel de bakken over de beschikbare ruimtes in huis
– Liefst niet langs het voer en de kattenbak plaatsen
– Extra natvoer geven, zodat de kat meer vocht binnen krijgt
– Gebruik maken van een drinkfontein voor katten
– Leg een waterplantje in het water
– Maak een ‘speel-badje’ met hulp van bijvoorbeeld een Robofish en plastic (speel)ballen


Nog een tip tijdens de hittegolf;

Zorg voor verkoeling voor katten. Laat ruimtes beschikbaar, zodat een kat zelf kan kiezen waar hij/zij verblijft. Soms vinden ze het fijn om op een natte handdoek te gaan liggen, soms juist op een donkere kamer. Tevens vinden katten airconditioning in huis een ware luxe!

Mocht de kat toch lekker dicht bij jou in de buurt blijven, dan is het aan te raden om een fles water in te vriezen. Als deze bevroren en super koud is, wikkel je deze in een theedoek en leg je deze tegen de kat aan. Dan is er toch sprake van verkoeling. (Zorg ervoor dat het ijs nooit in direct contact kan komen met de kat, om wonden te voorkomen. Bevriezing door ijs kun je vergelijken met brandwonden)

hittegolf - water bevriezen

Lola ligt heerlijk tegen de bevroren fles water aan. Ze zoekt deze op tijdens warme dagen, omdat ze toch graag bij ons wil zijn.

Meer lezen?