De bank gaat aan flarden door de kat!

Iets wat veel gezien wordt bij de thuis-situatie, is dat de bank gebruikt wordt door de kat. En niet altijd om lekker te chillen… …maar vooral om de nagels te krabben!! Jammer van die dure bank! Maar naast het feit dat het veel geld gekost heeft en je er graag zuinig op bent, ziet jouw bezoek dit ook. Maar waarom nou altijd DIE bank…?!

Waarom gebruikt mijn kat de bank?

Katten krabben niet alleen voor de nagels te scherpen, ze doen dit ook nog voor een andere reden. Tevens vaak de belangrijkste volgens de kat zelf. En dat is om te markeren ( = geur verspreiden). Katten hebben namelijk geurklieren, waarmee ze hun specifieke geur verspreiden in de omgeving. (NB; wij ruiken deze unieke geur van katten niet) De geurklieren zitten op meerdere plekken op het lichaam van de kat. Denk bijvoorbeeld aan kopjes geven – geurklier bij de mondhoeken – en wat dacht je van de kont omhoog doen als je de rug aait – aanzet van de staart – ,dit gedeelte wrijven ze ook regelmatig tegen muren en deuren. Hierdoor ontstaat er soms een donkere plek/streep op stucwerk. In deze blog gaan we het verder hebben over de geurklieren die katten ook bij de voetzolen hebben – krabben- en zodoende krabben ze vaak aan meubels en vooral de bank.

Krabben en dus geur afzetten door katten wordt vooral intensief als een kat zich minder veilig voelt in huis. Ze gaan dan op deze manier proberen om hun geur te laten overheersen en zich toch enigszins prettig te voelen in de omgeving. Denk hierbij aan huishoudens met meer dan één kat, waarvan het niet de beste maatjes zijn. Of verandering van gezinssamenstelling. Ook de aanwezigheid van vreemde katten buiten, kan mogelijk leiden tot een vermeerdering van krabben aan meubels.

De bank wordt dus gebruikt voor onder andere markering. Waarom altijd de bank en niet de tv-kast hoor ik je denken… Nou de bank staat vaak op een ontzettend fijne plek in huis. Op of nabij ons ‘looppad’ en prominent aanwezig in de ruimte. Daarbij zijn de meeste bankstellen van heerlijke stof, waar de kat zich heerlijk uit kan rekken terwijl er gekrabt wordt. Dus vanuit de kat gezien, hartstikke logisch en lekker.

Hoe maak je jouw bank ONaantrekkelijk voor de kat?

Er zijn verschillende methoden om ervoor te zorgen dat de bank geen vaste krabplek blijft. Wel moet je altijd blijven onthouden, dat als de prikkel (de veroorzaker van echt intensief krab-gedrag) aanwezig blijft, de kat een andere krabplaats uitzoekt. Ben daar bedacht op in ieder geval.

Wat kun je zelf proberen thuis?

  • Gedeelte van de bank bedekken waar gekrabt wordt. Dit kan met; aluminiumfolie, een plastic vuilniszak of dubbelzijdige tape.
  • Test zelf wat werkt voor jouw kat. Sommige vinden aluminiumfolie geweldig om mee te spelen. Mocht jouw kat dat ook vinden, dat is dit niet geschikt om op de bank te plaatsen/hangen. Dubbelzijdige tape werkt goed, maar vaak moet je dat op karton bevestigen. En karton heeft op zijn beurt weer een aanlokkelijke werking…
  • Kortom; misschien is de plastic vuilniszak de beste manier om de bank onaantrekkelijk te maken. En je belemmert de krabplek voor de kat. Zorg er wel voor dat je de zak goed vastmaakt. Als de kat er onder en/of achter kan, gaat het krabben gewoon door.

Geef je kat een goed alternatief om te krabben.

Je gaat ervoor zorgen dat de bank heel blijft en niet meer aan gekrabt wordt. Maar die behoefte van de kat blijft aanwezig. Het is instinct en natuurlijk gedrag. Daarom moet je een alternatief aanbieden waar jouw kat lekker kan én mag krabben. Wat is dan het beste?

Een Krabpaal / – ton / – plank

In feite maakt het niet heel veel uit wat je aan je kat geeft om te krabben. Als de kat het prettig vindt en er gebruik van maakt, is het goed. Veel eigenaren zeggen dat de kat niet of nauwelijks gebruik maakt van de krabpaal. Dat kan, maar dat ligt dan vaak aan de opbouw van de paal en/of de plaats waar deze staat. Waar moet je op letten;

  • De krabpaal moet naast het looppad van de kat in huis staan. Ditzelfde geldt ook voor de krabton en krabplank. Anders is het niet aantrekkelijk genoeg om de nagels daar te krabben.
  • Heeft je kat een vaste slaapplaats? Zet dan ook daar een krabmogelijkheid bij.
  • Zorg dat de kat zich volledig uit kan rekken. Veel krabpalen worden gemaakt omdat wij dat mooi vinden. Denk aan een krabpaal van anderhalve meter hoog, met 5 verschillende hoogtes waar een mandje, plank en dergelijke op gemaakt is. Super mooi en de kat kan kiezen waar ze gaat liggen…. toch?! Dat lijkt voor ons ideaal, maar een kat vindt een krabpaal van twee meter hoog met 2-3 hoogtes veel interessanter! Op deze manier kan de kat klimmen en zich volledig uitrekken. Dát is wat katten graag willen en daarom moeten wij ze daarin tegemoet komen.
  • Krabpalen en Krabtonnen zijn gemaakt dat de kat er tegenaan kan gaan staan. Sommige katten vinden de mat veel fijner om te krabben. Zij hebben dan een voorkeur om horizontaal te krabben.
  • Gebruik je een vaste krabplank die je tegen de muur bevestigd? Ben dan alert op de juiste hoogte. Kijk tot welke hoogte jouw kat komt als hij/zij zich uitrekt en zorg dat de plank hoog genoeg zit.
  • Plaats meerdere krabmogelijkheden in huis. Zeker een must als je meer dan één kat hebt.

Hoe maak ik die krabplek extra aantrekkelijk?

Als de plaats bepaald is en je hebt de bank afgedekt, dan is het tijd om die krabpaal woest aantrekkelijk te maken. Hoe? Dat is heel makkelijk te realiseren met kattenkruid. Kattenkruid heb je in gedroogde vorm en in spray. Gedroogd blijft de concentratie beter, maar een spray is wellicht makkelijker aan te brengen op een krabpaal. 80% van de volwassen katten reageert op kattenkruid, dus fingers crossed dat jouw kat niet bij de overige 20% zit… Anders is het raadzaam om valeriaanspray te gebruiken. Dit geeft hetzelfde effect bij katten. Sommige hebben de voorkeur voor kattenkruid, andere valeriaan. Kwestie van uitproberen dus.

Spelen op/nabij de krabplek werkt ook goed om je kat erheen te lokken. Kan hij/zij deze plaats ook meteen associeren als goede speelplaats.

Met de plantenspuit leer je dit af…??!!

Het is algemeen bekend dat straffen bij katten niet helpt. Ook de plantenspuit helpt niet, in tegenstelling tot wat sommige eigenaren beweren. “Ik hoef de plantenspuit maar te pakken en de kat weet dat ie fout zat!” Wat de eigenaar dan werkelijk ziet bij zijn huisdier, is niets minder dan angst. De kat heeft geleerd dat de plantenspuit iets negatiefs betekent en zal gaan reageren zodra deze gepakt wordt. Omdat de kat weet dat er iets naars volgt. Maar het enige wat je hiermee aanleert, is dat de kat bang zal zijn. En bij veelvuldig gebruik ben je dus zelf verantwoordelijk dat er een afstand komt tussen kat en eigenaar. Het is toch niet prettig om te weten en te zien dat jouw eigen kat bang is voor jou!

“Plantenspuit werkt in ieder geval, want de kat krabt niet meer aan de bank als ik er ben.” NEE natuurlijk niet!! De kat heeft dermate veel angst gekregen dat hij/zij zich liever afzondert als je thuis bent. Dat wil dan niet zeggen dat je bank niet kapot gaat, want als jij niet thuis bent…. kan én die plantenspuit niet gebruikt worden én heeft de kat alle tijd om rustig zijn geur af te zetten. Misschien nog wel meer dan voorheen, omdat de kat zich niet meer veilig voelt. Klinkt dit als een vicieuze cirkel?

Blijft jouw kat ondanks deze tips toch aan de bank krabben en wil je graag hulp om dit op te lossen?

Neem dan CONTACT op met Miauw!

Zonder Poespas is het motto,

SAMEN lossen we dit op!

Meer lezen?