Waarom miauwt een kat eigenlijk?

De kat zegt miauw, de hond doet woef en de kip tokt…. Dit leren wij al van kleins af aan. Maar heb je je ooit afgevraagd waarom een kat miauwt? En doen katten dit ook naar elkaar onderling? Dus de ene kat, komt de andere tegen en zegt Miauw! Waarop de andere kat reageert met Miauw-Miauw? (Vertaald; Hoi, hoe gaat het met jou? Goed en met jou? )Nee, katten miauwen niet naar elkaar. Zij maken eerder geluidjes door te grommen en/of te blazen. 

Hoe katten met elkaar communiceren.

De communicatie onderling tussen katten gaat veel verder dan menig mens zich van bewust is. Katten communiceren op verschillende manieren. Denk hierbij aan geluid (vocalisatie), maar zeker ook met lichaamstaal. Dit is uitgebreider dan ik in 1 of meerdere blogs kan beschrijven, maar ik zal een korte opsomming maken van communicatie tussen katten die veel eigenaren niet eens opmerken. Of waarvan eigenaren zeggen dat de katten heel goed samen kunnen leven in hetzelfde huishouden, terwijl de communicatie tussen beide katten dit niet bevestigd.

Elkaar aan blijven kijken, oftewel staren naar de ander.

Dit wordt veel gezien bij katten die elkaar niet volledig accepteren. Staren is namelijk een uiting van agressief gedrag. Het zogenaamde ‘fixeren’ vindt vaak vooraf aan een confrontatie plaats. Veel eigenaren merken dit niet op. Als ik bij de mensen thuis kom op huisbezoek, kijk ik naar alle signalen die de katten afgeven. Een goed voorbeeld hiervan is dat er een kat in de ruimte is. De andere kat in huis, wil ook deze ruimte betreden. Maar bij het zien van elkaar, wordt er naar elkaar gekeken. Dit duurt dan langer dan een paar seconden. De kat die nog niet in de ruimte was, maakt rechtsomkeert en verlaat de ruimte weer. De kat die zich al in de ruimte bevond, geeft een waarschuwing af. Bijvoorbeeld; ‘Als je nu doorloopt, dan pak ik je!’

Een doorgang blokkeren.

Een andere uiting van agressie, gaat gepaard met de lichaamshouding. Sommige katten blijven prompt voor een doorgang zitten. Dit zorgt ervoor dat een andere kat die doorgang niet zal betreden. Ook dit is een waarschuwing van de ene naar de andere kat. Dit geldt overigens niet alleen voor een situatie bij een deur-opening. Maar denk ook aan het belemmeren van de kattenbak. Als de ene kat op zijn gemak de behoefte wil doen, gaat de andere kat voor het deurtje zitten. Bij de kat die geblokkeerd wordt, kan dit veel stress geven.

Lichaamstaal tussen katten.

Over lichaamstaal kan ik wel 3 aparte blogs schrijven, dus ik houd het nu even kort. Katten communiceren met elkaar ook door houding en gedrag. Bekende houdingen zijn bijvoorbeeld, dikke staart, hoge rug en grote pupillen. Ook dit leren wij van kleins af aan. Bange katten worden vaak afgebeeld met een bolle rug en dikke staart. Dit zie je vooral in strips als de kat ergens van schrikt. In de praktijk komt dit enigszins overeen, maar hier komt vaak geluid bij kijken. Naast het feit dat een kat deze houding daadwerkelijk aanneemt, zal de kat ook vocaal zijn. En bijvoorbeeld krijsen of grommen.

Communicatie tussen katten d.m.v. geluid.

Katten miauwen nauwelijks naar elkaar. Zij maken uiteraard wel geluiden, maar dat is terug te leiden tot sissen, grommen, blazen, of krijsen. In deze vormen kun je nauwelijks het welbekende ‘miauw’ horen. Bij deze genoemde vormen van geluid, ligt mogelijk altijd agressief gedrag ten grondslag. De ene kat vindt de andere kat niet leuk en zal dit laten blijken. Of ze maken juist geluid om de ander op afstand te houden, omdat ze hier angstig voor zijn.

Knipogen naar elkaar.

Katten kunnen knipogen naar een andere kat, maar ook naar mensen. Dit noemen we knipogen, maar is in feite beide ogen langzaam knipperen. Katten gebruiken deze vorm van communicatie naar andere katten, maar ook naar de eigenaren. Het dichtknijpen van beide ogen, staat voor een gemoedelijke intentie. “Doe maar rustig, ik ben niets van plan.” Dat is wat ze proberen te zeggen op dat moment. Sommige katten kunnen elkaar niet altijd juist interpreteren en weten niet exact wat de ander van plan is. Als de ene kant dan knipoogt en de andere doet dat terug, dan zie je dat beide katten rustig worden. En zich gaan wassen of juist gaan slapen.

Tevens is knipogen de enige manier hoe wij mensen met een kat kunnen communiceren op hun manier. Mocht je een kat hebben die bang is misschien geschrokken is van een geluid. Kun je proberen om ook zachtjes met beide ogen te knipogen. Sluit beide ogen rustig en doe ze weer rustig open. Herhaal dit meerdere keren. Soms doet de kat dit terug en ook dan kun je lichaamstaal waarnemen dat de kat rustig wordt.

Communicatie tussen kat en mens.

En toch kunnen katten wel degelijk miauwen. Dat klopt helemaal. Katten kunnen op verschillende manieren de ‘Miauw’ laten horen. Is je opgevallen dat deze vorm van communicatie alleen tegen mensen gedaan wordt? Katten zijn namelijk super slim en weten hoe ze moeten miauwen en met welke klank en lengte, zodat wij hun begrijpen. Met andere woorden; Ze weten precies hoe zij moeten klinken om te krijgen wat ze willen. Ze hebben ons in feite geleerd om daarop te reageren. En wij eigenaren, vinden het fijn dat we ons huisdier begrijpen. Toch?

Als ze Mèeèuwww zeggen, weten wij dat ze brokjes/blikvoer willen. Indien ze korte Miauw-Miauwtjes laten horen, dan willen ze geaaid worden. Dit is uiteraard per kat en situatie verschillend, maar hopelijk begrijpen jullie wat ik probeer te zeggen.

Mocht je zelf op onderzoek uitgaan welk geluid jouw kat maakt, dan probeer hier een filmpje van te maken. Deze mag je sturen naar contact@miauw-kattentherapie.nl en mogelijk wordt deze dan gebruikt voor social media ter verduidelijking van deze blog.

Meer lezen?