“6 tips voor de juiste krabpaal.”

,,Waarom krabt mijn kat aan de bank en de stoel, terwijl er een krabpaal in huis staat?” Krabben aan meubels is een veelvoorkomend probleem waar eigenaren gefrustreerd van raken. Waarom krabben niet alle katten gewoon aan de krabpaal die je speciaal aangeschaft hebt?

Hieronder 6 tips die je helpen om een geschikte krabpaal te krijgen, waar jouw kat geen NEE tegen kán zeggen.

 1: De kat wil zich volledig uitrekken.

Er zijn ontzettend veel krabpalen op de markt en veel wordt gemaakt op vraag van ons (de consument). Wij kopen de krabpaal en kiezen deze dus ook uit. De kat kan niet kiezen helaas. Zodoende is het assortiment van krabpalen teveel gebaseerd op wat mensen leuk en mooi vinden, maar niet zozeer naar wat een kat juist fijn vindt.

Het doel voor katten is voornamelijk uitrekken en nagels krabben. Dit uitrekken wordt veelal vergeten. Kijk zelf eens kritisch naar je eigen krabpaal of diegene die je in de winkel of op internet vindt. Veel etages, verschillende slaapgedeeltes en speelmogelijkheden…. maar zijn er ook grote stukken waar een kat zich volledig uit kan rekken? Dit wordt belemmerd door de vele opties die wij graag op een krabpaal zien.

Wil je de kat tegemoet komen, neem dan een krabpaal met minimale etages, maar juist wél een grote lange krabstam. (paal zelf dus)

2: De kat wil dat de krabpaal toegankelijk is en niet weggestopt in een hoekje van de woonkamer.

Tegenwoordig willen we dat alles gestyled is in ons huis. Alle meubels passen bij elkaar en worden zo neergezet dat alles matcht en mooi in balans is. De plaats van een krabpaal wordt vaak over het hoofd gezien en daardoor werken we deze netjes weg, toch? Er is immers een krabmogelijkheid aanwezig, maar wel (op onze wens) in de hoek van de kamer. Dan hebben we er het minste ‘last’ van en belemmert het de rest van het interieur niet. Erg spijtig als de kat dan de nagels zit in die dure bank, stoel of tapijt…

De kat hoort in deze tijd bij het gezin en daardoor heeft deze ook haar eigen ‘meubel’ nodig in huis. De krabpaal moet altijd in ‘de loop’ staan. Dat betekent dat je zelf eens kritisch moet gaan kijken naar waar de zogenaamde ‘loop-paden’ in jouw huis zijn. Denk hierbij aan de route die je zelf loopt vanuit keuken naar woonkamer, en naar de slaapkamer bijvoorbeeld. Dit zijn routes die katten ook regelmatig lopen en naast die routes moet de krabpaal staan.

Als je dit gecheckt hebt in je eigen situatie zie je misschien zelf ook dat je eigenlijk nauwelijks in die hoek van de woonkamer komt? Daar staat een krabpaal volledig onjuist. Maar wellicht merk je ook dat je wel vaak langs ‘die ene stoel’ loopt en het dus ook heel logisch is dat de kat daar gaat krabben?

3: De kat wil horizontaal én verticaal kunnen krabben.

Krabpalen worden over het algemeen gebruikt om verticaal te krabben. Maar katten hebben ook behoefte om horizontaal te krabben. Denk maar aan het tapijt of een mat bij de deur. Er zijn zelfs katten die alléén maar horizontaal willen krabben. Je moet ze tegemoet komen, wil je voorkomen dat ze objecten gaan gebruiken die jij liever onbeschadigd ziet.

Er bestaan speciale krabmatten voor katten met een horizontale behoefte. Maar je kan zelf ook creatief zijn. Denk aan een kokosmat, stuk karton of oud tapijt. Kom de kat in ieder geval tegemoet.

4: Waarom willen én moeten katten eigenlijk krabben?

Dit is geen moeilijke vraag. Een kat krabt om de nagels te vernieuwen. De oude nagelhulzen worden verwijderd. In tegenstelling tot een hond slijten de nagels niet af. Een kat maakt continue nieuwe nagelhulzen (driehoekjes), waardoor de oude naar buiten gedrukt worden. Om de nagels scherp te houden, wordt dit proces steeds herhaald. Katten moeten scherpe nagels hebben, zodat ze goed kunnen klimmen en grip behouden.

Daarnaast heeft krabben nog een reden, namelijk geur afzetten. Iedere kat heeft unieke feromonen die via de geurklieren verspreidt worden. Geurklieren bevinden zich bij de kat onder andere in de mondhoeken, staart aanzet en tussen de voetzolen. Door te krabben, zet een kat haar eigen geur op die plaats af.

5: De paal moet het gewicht van de kat kunnen dragen.

Er zijn speciale kitten-palen. Deze zijn ontzettend schattig voor de ondeugende kittens. Alleen de kittens worden groter en de krabpaal niet… Hierdoor zijn veel (kitten)krabpalen op den duur te klein. Koop het liefst een krabpaal op maat van de volwassen kat. Een kitten kan hier ook prima mee overweg.

Let vooral op bij de grotere kattenrassen, zoals een Maine Coon, Noorse boskat en Ragdoll bijvoorbeeld. Deze rassen worden forser dan een standaard-kat en ze zijn dus ook zwaarder. Sommige katers kunnen wel ruim 8kg worden! Mocht je een grote kat hebben, zorg er dan voor dat de krabpaal ook stevig is.

Vaak worden de grotere palen verkocht met een mogelijkheid tot muur-bevestiging. Dit is zeker aan te raden, aangezien grote katten een standaard paal met gemak omver kunnen springen.

6: Maak de krabpaal extra aantrekkelijk!

Ben je uiteindelijk zover dat je een goede krabpaal op de juiste plek hebt staan? Dan kun je deze extra aantrekkelijk maken door er kattenkruid of valeriaan op te doen. De meeste katten vinden deze geuren overheerlijk en woest aantrekkelijk! Ze zullen dan ook direct aanstalten maken om de geur van dichtbij op te nemen. Soms krabben ze op dat moment ook aan de paal en dat is bevorderlijk omdat hun feromonen al afgegeven worden. Ze ruiken de volgende keer dat ze hier gekrabd hebben en dat geeft aanleiding om de paal wederom te gebruiken.

Spelen op/rondom de krabpaal zorgt er ook voor dat deze hartstikke leuk wordt! Maak de kat goed moe door deze te laten klimmen om het speeltje te bemachtigen.

optie 7: Gebruik eens karton!

Karton en Katten. Een ontzettend goede combinatie! Katten houden van karton en niet alleen om in te zitten. Iedere katteneigenaar zal het herkennen, een lege kartonnen doos… deze wordt binnen korte tijd ingepikt door de kat. Hoe kleiner, hoe beter lijkt het ooit wel. Ze wurmen zich er altijd in! haha

Maar karton is ook heerlijk om aan te krabben. Mocht je het luxer aanpakken, dan zijn er zelfs krabmeubels van karton te koop! Je doet je kat er een plezier mee door deze eens in de zoveel tijd aan te bieden.

Hopelijk kunnen jullie hiermee vooruit? Mocht je nog vragen hebben over krabben en krabpalen of juist over iets heel anders, dan mag je altijd contact opnemen! KLIK HIER om het contactformulier in te vullen.

Met Katvriendelijke Groet,

Anneke Houbraken namens Miauw Kattentherapie

Meer lezen?