Territorium van de kat, hoe zit dat precies?

Over de kat en haar of zijn territorium wordt veel verteld. Als een kat naast de bak plast, denken veel eigenaren dat de oorzaak territorium is. Zijn er meerdere katten in huis en vinden er ‘gevechten’ plaats, dan komt dat doordat de kat het territorium niet wil delen… Maar klopt dit ook? Zijn het feiten of juist fabels? Om inzicht te krijgen in een territorium, moet je weten wat het nu precies betekent. 

Leefgebied & Territorium van een kat 

Hoe zit dit bij buitenkatten?

Veel mensen denken dat een territorium zo groot is als de kat rond struint. Dat is helaas niet waar. Het territorium van de kat noemen we ook wel ‘de veilige kern’. Dit gebied hoort veilig te zijn en vertrouwd. Normaal gesproken is dit dus het huis waar de kat leeft. Voor buitenkatten reikt dit vaak tot de eigen tuin/erf.

Alle ruimte daaromheen waar de kat zich bevindt, behoort tot het leefgebied. bij ongecastreerde katers kan dit 2 tot 3x zo groot zijn als poezen. Katers struinen meer af, vaak zoekende naar krolse poezen in de omgeving. De grootte van het leefgebied is ook afhankelijk van het voedselaanbod en populatiegrootte van de katten. Bijvoorbeeld hoe meer katers op een boerderij, hoe groter en gescheiden de leefgebieden zijn.

Hoe zit dit bij binnenkatten?

Bij veel binnenkatten is het leefgebied gelijk aan het territorium. Katten worden beperkt in hun vrije toegang buiten de grenzen van bijvoorbeeld de tuin.

Wil je meer weten en leren over grenzen van territorium en leefgebieden, dan heeft de BBC een super leuke documentaire gemaakt. “The Secret Life of the Cat – Horizon”

Hebben katten binnenshuis hun eigen ’terrein’?

Gebruik van paadjes in huis.

Katten kunnen prima samenleven, maar in veel huishoudens is er eerder sprake van elkaar gedogen dan werkelijk mogen. Onze viervoeters kunnen in onze ogen uitermate goed toneel spelen wat dat betreft! Zeker met huisbezoeken ten behoeve van gedragstherapie kom ik vaak bij mensen thuis waar de katten in feite gescheiden leven. Zonder dat een eigenaar dit in de gaten heeft!

Katten die elkaar niet mogen, zorgen toch dat ze samen in hetzelfde huis kunnen wonen. Hoe doen ze dat dan? Ik laat de discussie van ene kat op zolder en andere beneden even achterwege. Het gaat nu om de katten die samen een huis delen, maar toch ‘afspraken’ met elkaar gemaakt hebben. Deze zogenaamde afspraken noemen we Time-Sharing!

Wat is Time-Sharing?

Time-Sharing zijn de onderlinge afspraken die katten maken om ervoor te zorgen dat elke kat toch controle heeft in een bepaalde ruimte én op bepaald tijdstip. Ze spreken/gedogen elkaar op een bepaald tijdstip en plek. Hoe dan? Voorbeeld; kat A mag altijd ’s morgens voordat jij naar je werk gaat, bij de voordeur zitten en door het raampje kijken. Dit terwijl kat B je juist altijd opwacht bij thuiskomst achter datzelfde raampje. Kat A is hier ’s morgens ‘de baas’ en Kat B in de namiddag/avond.

Ditzelfde kan gelden voor een plaatsje op de bank. Kat A komt ’s avonds altijd bij je liggen en kat B ligt op dezelfde plek ’s ochtends heerlijk te chillen. Het is ontzettend leuk om dit eens voor jezelf te bekijken hoe het zit met de verhoudingen tussen jouw viervoeters. Doen zij ook aan Time-Sharing?

Markeren van hun territorium

Katten bakenen hun territorium altijd af…?

Het is een foute gedachte dat katten altijd hun grenzen markeren. Dit is niet het geval. Markeren doen katten op verschillende manieren, maar altijd door middel van geur. En niet alleen urine-geur, zoals sproeien. Ook geuren zoals feromonen. Deze worden afgezet door kopjes te geven en te krabben. (Feromonen zijn per kat uniek en worden afgezet door de geurklieren. Geurklieren bevinden zich o.a. bij de mondhoeken, tussen voetzolen en aanzet staart.)

Maar deze geuren worden niet langs de muren van het huis afgezet. Nee, katten gebruiken veel liever favoriete objecten, zoals de hoek van een tafel of stoel die midden in de kamer staat. Deze objecten staan dus niet tegen het raam, zodat het bij de grens zit van het territorium.

Hoe zit het dan met drollen die niet begraven worden?

Katten zijn erg hygiënisch en proper. Ze zullen in principe altijd hun ontlasting begraven, om ervoor te zorgen dat hun veilige kern schoon blijft. Indien de kat de drollen in de kattenbak niet ondergraaft, kan dit duiden op een gevoel van onveiligheid. Vaak worden drollen in de tuin of daarbuiten juist níet begraven. Ook een vorm van markeren bij katten. Dit doen ze om andere katten erop te attenderen dat die plek bezet is. Vaak zie je in deze gevallen dat de drollen rondom de grenzen van het leefgebied zitten. In dit geval geldt dus wel markeren op de grens.

Hopelijk hebben jullie weer iets opgestoken van deze uitleg over territorium, leefgebied, markeren daarvan én van het begrip Time-Sharing! Bedankt voor het lezen en mocht je zelf met een probleem zitten met het gedrag van de kat, aarzel dan niet om contact op te nemen!

Waarom katten dan naast de bak gaan plassen heeft vaak een simpelere reden. Namelijk een blaasprobleem en/of dat de hoge eisen die een kat aan de kattenbak stelt niet ingewilligd worden. Waarom vinden er gevechten plaats tussen katten in hetzelfde huishouden? Dat kan meerdere oorzaken hebben, maar is zeker niet altijd aan territorium te wijten. Wil je hier overigens meer over weten, dan mag je jouw vraag altijd via het contactformulier stellen.

Meer lezen?